Тариф на воду - де справедливість!? - 21 Вересня 2015 - Хорольський сайт
Понеділок, 29.04.2024, 04:28
Вітаю Вас, Гість | RSS
ОПИТУВАННЯ
Чи підтримуєте ви перейменування зупинки «Кременчуцька», на нову назву «Ботанічний сад»?
Всего ответов: 130
допомога сайту

U176697425497
Z924060486319
Погода в хоролі
Хорол

Загружаем
онлайн радіо
link


Статистика
Яндекс.Метрика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Вересень » 21 » Тариф на воду - де справедливість!?
22:43
Тариф на воду - де справедливість!?


Голова го РІДНИЙ ХОРОЛ Валерій Логвіненко, стверджує, що в нашому місті діє незаконний тариф на послуги з централізованого водопостачання. Свою позицію він обгрунтовує наступним.
Згідно пункту 18 «Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення», затвердженого постановою КМУ за №869 від 1.06.2011 року, до тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення включається планований прибуток. Планування складової частини зазначеного прибутку, що передбачається для здійснення необхідних інвестицій для провадження ліцензованої діяльності, провадиться відповідно до інвестиційної програми ліцензіата, затвердженої згідно з його установчими документами і погодженої в установленому уповноваженими органами порядку.
Пункт 4.11 «Порядку розроблення, погодження та затвердження інвестиційних програм суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення», затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства за №630 від 14.12.2012 року та постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг за №381 від 14.12.2012 року, говорить, що кошти, передбачені на реалізацію схваленої (погодженої) інвестиційної програми, включаються ліцензіатом до розрахунку тарифу на послугу з централізованого водопостачання та водовідведення.
Згідно статті 13 ЗУ «Про питну воду та питне водопостачання», до повноважень органів місцевого самоврядування у сфері питної води та питного водопостачання належать:
- затвердження та реалізація місцевих програм у сфері питної
води та питного водопостачання, участь у розробленні та реалізації
відповідних державних і місцевих програм;
- встановлення тарифів на послуги централізованого водопостачання і водовідведення;
- погодження інвестиційних програм стосовно об'єктів централізованого водопостачання та водовідведення, що перебувають у комунальній власності;
- сприяння провадженню інвестиційної діяльності у сфері централізованого водопостачання та водовідведення.
Стаття 18-1 ЗУ «Про питну воду та питне водопостачання» стверджує, що суб'єкти господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення для проведення в установленому законодавством порядку розрахунків за інвестиційними програмами відкривають спеціальні рахунки. На зазначені рахунки суб’єкти господарювання перераховують
кошти в обсязі, передбаченому в установлених тарифах для виконання
інвестиційних програм. Суб'єкти господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення - власники спеціальних рахунків зобов'язані використовувати кошти, що перебувають на таких рахунках, виключно для виконання інвестиційних програм. Використання зазначених коштів у будь-яких інших цілях забороняється
.

В свою чергу пункт 6 «Порядку зарахування коштів на поточні рахунки із спеціальним режимом використання для проведення розрахунків за інвестиційними програмами, використання зазначених коштів і здійснення контролю за їх витрачанням у сфері централізованого водопостачання та водовідведення», затверджений постановою КМУ за №750 від 9.10.2013 року відзначає, що ліцензіати з коштів, що надходять на їх поточні рахунки, щоденно перераховують на спеціальний рахунок кошти в обсязі, передбаченому в установлених тарифах для виконання інвестиційних програм; пункт 7 - ліцензіати зобов’язані використовувати кошти із спеціального рахунка виключно для виконання інвестиційних програм згідно з графіком на планований та прогнозний періоди, використання зазначених коштів у будь-яких інших цілях забороняється; пункт 9 - ліцензіат відповідає за цільове використання коштів із спеціального рахунка, а також за своєчасне відкриття такого рахунка.



Отже, аналізуючи чинне законодавство, в даній сфері, ми можемо зробити наступні висновки: По-перше. Ліцензіат, тобто в нашому випадку КП «Комунсервіс», має право включити в структуру тарифу, на послуги з централізованого водопостачання, плановий прибуток (інвестиційну складову), лише за наявності належним чином складеної та попередньо погодженої, органом місцевого самоврядування – Хорольською міськрадою, інвестиційної програми. По-друге. КП «Комунсервіс» повинно перераховувати отриманий прибуток, від надання послуг з централізованого водопостачання, на поточні рахунки, зі спеціальним режимом використання, відкриті в уповноважених банках, і використовувати ці кошти виключно на цілі передбачені інвестиційною програмою. Не цільове використання даних коштів заборонено. По-третє. Виконком Хорольської міськради не має права встановлювати тариф, на послуги з централізованого водопостачання, який передбачає отримання прибутку (містить інвестиційну складову), без попередньо належним чином погодженої інвестиційної програми, яка в даному випадку є невід’ємною складовою розрахунків пропонованого тарифу.
Насправді, рішенням виконкому Хорольської міськради за №192 від 30.09.2014 року було затверджено тарифи, на послуги з централізованого водопостачання, які передбачають плановий прибуток (інвестиційну складову), в розмірі 2,7% (1-а група споживачів), 42,1% (2-а група споживачів) і 252% (3-я група споживачів), без інвестиційної програми, якої не існує і до цього часу.
Таким чином, виконавчим комітетом Хорольської міськради було надано КП «Комунсервіс» неправомірну вигоду, шляхом легітимізації незаконного тарифу на послуги з централізованого водопостачання, та створило умови для отримання комунальним підприємством незаконного прибутку в особливо великих розмірах.

Категорія: Новини | Переглядів: 818 | Додав: Sergiy-Kalinichenko | Рейтинг: 4.7/6
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
АФІША
реклама

Пошук
теги