Хорол-річка не та... - 21 Листопада 2015 - Хорольський сайт
П`ятниця, 26.04.2024, 02:03
Вітаю Вас, Гість | RSS
ОПИТУВАННЯ
Чи підтримуєте ви перейменування зупинки «Кременчуцька», на нову назву «Ботанічний сад»?
Всего ответов: 128
допомога сайту

U176697425497
Z924060486319
Погода в хоролі
Хорол

Загружаем
онлайн радіо
link


Статистика
Яндекс.Метрика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Листопад » 21 » Хорол-річка не та...
22:38
Хорол-річка не та...

Останні півтора місяці Річка Хорол, що на Полтавщині, майже без води.


Про це журналістам «ВПолтаві.Info» розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Полтавської ОДА Віктор Стеблянко:«З 1881 року на Україні ведеться регулярне спостереження за метеорологічною ситуацією. В цьому році ми мали найпосушливіший за всі 134 роки період. Близько 4 місяців взагалі не було дощіві. Наприклад, у річці Хорол за останні півтора місяці рівень води впав настільки, що брати з неї воду для гасіння торф’яників неможливо. Ми спеціально рили котловани, щоб брати воду».
Нагадаємо, що через засуху, яка тривала близько 4-х місяців, на Полтавщині підземні води впали до 4-х метрів, а поверхневі - до 2-х. Постійно горять торфи і поля. Дощі йдуть лише протягом останніх днів.
Довідка: Хорол – річка у Полтавській та Сумській областях, права притока Псла. Довжина – 308 км (на території Полтавщини – 241 км). 
Хорол бере початок з джерел на північ від села Червона Слобода. Тече Придніпровською низовиною по території Недригайлівського, Липоводолинського районів Сумської області, Гадяцького, Миргородського, Хорольського, Семенівського і Глобинського районів Полтавської області. Тече переважно на південь, між містами Миргородом і Хоролом — на південний захід, далі — на південний схід. Впадає до Псла на північній околиці села Попівки.
У долині річки виявлено поселення бронзового віку, а також ранньослов'янські поселення та могильник черняхівської культури. В 1185 р. на берегах річки відбулася битва між руським та половецьким військами. Краєвиди Хоролу здавна притягували митців. Про річку Хорол згадує Павло Тичина: «Дим, димок від машин, Мов дівочі літа. Не той тепер Миргород, Хорол-річка не та...»

Світлана Бондарева
 
ДЖЕРЕЛО - http://vpoltave.info
Категорія: Новини | Переглядів: 2362 | Додав: $iryaK | Теги: хорол, засуха, річка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
АФІША
реклама

Пошук
теги