Пам'ять про ЧАЕС - 7 Травня 2015 - Хорольський сайт
Понеділок, 29.04.2024, 19:25
Вітаю Вас, Гість | RSS
ОПИТУВАННЯ
Чи підтримуєте ви перейменування зупинки «Кременчуцька», на нову назву «Ботанічний сад»?
Всего ответов: 130
допомога сайту

U176697425497
Z924060486319
Погода в хоролі
Хорол

Загружаем
онлайн радіо
link


Статистика
Яндекс.Метрика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Травень » 7 » Пам'ять про ЧАЕС
13:17
Пам'ять про ЧАЕС

ПОМ`ЯНУЛИ ПОМЕРЛИХ, ВШАНУВАЛИ ЖИВИХ
26 квітня 1986 року залишилося в пам`яті людства, як трагічна дата найбільшої техногенної катастрофи, що принесла народам Європи велику біду, коли над четвертим блоком Чорнобильської атомної електростанції могутнім циклоном піднявся стовп смертоносного викиду. Радіоактивний попіл накрив величезні території, в епіцентрі цього лиха виявилася Україна. За розрахунками фахівців, сумарний еквівалент радіоактивних матеріалів, які випали, становив понад 50 мільйонів кюрі, що відповідає п`ятистам атомним бомбам, скинутим на Хіросіму і Нагасакі.
29 років відокремлює нас від тієї страшної ночі, але і сьогодні важко оцінити масштаби катастрофи. Число потерпілих тільки в нашій країні перевищує 3 мільйони осіб. Аварія на атомній електростанції - невигойна рана України, і її наслідки відчуватиме ще не одне покоління.
26 квітня біля Пам`ятного знака жертвам Чорнобильської катастрофи відбувся мітинг, який відкрила і вела методист Районного будинку культури Оксана Левіна.
Перед початком мітингу до Пам`ятного знаку траурні вінки поставили голова райдержадміністрації Віра Мартюк, голова районної ради Юлія Бойко, їх заступники, міський голова Ігор Свириденко, голова районної ветеранської організації Дмитро Кражан, голова районної громадської організації чорнобильців та воїнів-інтернаціоналістів "Дзвони" Віктор Масляков. Квіти до Пам`ятного знаку поклали ліквідатори наслідків катастрофи, вдячні хорольці та гості міста.
Після виконання Державного Гімну України слово надали голові районної державної адміністрації Вірі Мартюк та голові районної ради Юлії Бойко.
На мітингу також виступив голова районної громадської організації чорнобильців та воїнів-інтернаціоналістів "Дзвони" Віктор Масляков, який, зокрема, сказав:
- З роками ми глибше стали розуміти всю жахливість тієї техногенної катастрофи і людської трагедії.
Аварія на Чорнобильській АЕС забрала назавжди життя десятків тисяч людей. З часу трагедії тільки на Хорольщині відійшли у вічність понад 200 наших побратимів. Лише з квітня минулого року до сьогодні пішли з життя 17 ліквідаторів: Полтавець Володимир Васильович, Рева Григорій Олексійович, Яковенко Віктор Володимирович, Нікітенко Анатолій Васильович, Кришталь Віктор Миколайович, Гученко Анатолій Григорович, Пінчук Володимир Вікторович, Кліменко Микола Михайлович, Максимович Василь Миколайович, Ширяєв Володимир Єгорович, Клиба Григорій Олексійович, Корна Анатолій Михайлович;Ватуля Олег Миколайович, Рибчанівський Анатолій Сергійович, Микитенко Микола Іванович, Красножон Сергій Григорович, Раківненко Павло Іванович.
Вічна їм пам'ять.
З роками ліквідатори аварії на Чорнобильській АЕС не перестали бути однією з найвразливіших категорій громадян України. Проблеми, породжені катастрофою, нікуди не зникають, а тільки набувають все більшої гостроти. Прикро, що Кабінет Міністрів і Верховна Рада приймають поспішні рішення щодо зменшення соціальних гарантій ліквідаторів. Так, 29 грудня 2014 року була прийнята Постанова Кабінету Міністрів України №1577, яка значно скоротила пільги для чорнобильців 2-ї, 3-ї та 4-ї категорії. На жаль, ми знову змушені говорити, що держава не в повній мірі виконує свої зобов'язання перед чорнобильцями. І це дуже прикро. Тому, все частіше актив районної громадської організації чорнобильців "Дзвони" змушений був долучатися до протестних акцій на захист своїх прав, коли виїжджали в міста Полтаву та Київ. Додам, що і рішення судів усіх рівнів продовжують не виконуватися.
Хотілося, щоб держава все ж не забувала про нас, про те, що чорнобильці - це та категорія людей, які потребують державної підтримки. Адже тоді, в далекому 1986 році, ми чесно виконали свій обов'язок перед державою, заплативши за це втраченим здоров'ям.
Не зважаючи на ціле коло невирішених питань, я бажаю всім Вам і Вашим рідним і близьким здоров'я, життєвої енергії, сімейного затишку, миру і добра. Хай завжди поруч з Вами буде людська подяка за Ваші добрі справи!
З літературно-музичною композицією намітингу виступила група учнів Хорольської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №1. До Пам`ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи діти поставили свічки.
Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам`ять тих ліквідаторів, які передчасно пішли за межу вічності.

Категорія: Новини | Переглядів: 536 | Додав: misto_horol | Теги: мітинг, хорол, ЧАЕС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
АФІША
реклама

Пошук
теги