"Там де Південь" в Чехії - 9 Лютого 2016 - Хорольський сайт
Субота, 20.04.2024, 14:49
Вітаю Вас, Гість | RSS
ОПИТУВАННЯ
Чи підтримуєте ви перейменування зупинки «Кременчуцька», на нову назву «Ботанічний сад»?
Всего ответов: 128
допомога сайту

U176697425497
Z924060486319
Погода в хоролі
Хорол

Загружаем
онлайн радіо
link


Статистика
Яндекс.Метрика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Лютий » 9 » "Там де Південь" в Чехії
13:31
"Там де Південь" в Чехії

Роман Олеся Ульяненка видали у Чехії 


У чеському видавництві «Větrné mlýny» вийшов друком переклад роману «Там, де Південь» відомого українського письменника, родом із Хоролу, Олеся Ульяненка.

Останній прижиттєвий твір автора чеською мовою переклала Їржина Дворжакова. За жанром книжка «Там, де Південь» є кримінальною мелодрамою.

В анотації роману йдеться: «Якщо Ви ще не читали Ульяненка - почніть з цього тексту. Якщо Ви є його прихильником - побачите нові фасети його творчості. Якщо колись спробували, і не пішло - тут він зробив крок Вам назустріч, поєднавши свою фірмову "об'ємну" манеру зі вражаючим антуражем та динамічним сюжетом», йдеться на сайті «В Полтаві.інфо».

У 2015 р. міська рада Хорола назвала провулок на честь письменника. А 2012 р. в Полтавському національному педагогічному університет імені В.Г. Короленка створили Меморіальну бібліотеку Олеся Ульяненка. Ініціатором її створення став друг письменника, відомий український режисер Мирослав Слабошпицький, автор тріумфального «Племені».

Олесь Ульяненко народився в місті Хорол на Полтавщині. У 15 років пішов з дому. Закінчив медичне училище і морську школу, служив в радянських десантних військах у Німеччині та Афганістані і навіть встиг побути шаманом в Якутії.

Перший твір надрукував у 26 років, а в 35 – роман «Сталінка» приніс йому славу «найбільш радикального і жорсткого українського прозаїка». Роман отримав малу Шевченківську премію і був включений в програму загальноосвітніх шкіл і вишів. Всього Ульяненко написав близько 20 романів, кожен з яких викликав не аби який резонанс у суспільстві.

Книга «Жінка його мрії» спричинилася до великогоскандалу. У 2009 році Національна експертна комісія України з питань моралі визнала роман порнографічним, і його вилучили з обігу. Однак висновок комісії викликало хвилю обурення серед української інтелігенції. Сам Ульяненко став першим письменником, що подав до суду на Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі. У квітні 2010 року роман було перевидано. 

Ульяненко помер у своїй київській квартирі в ніч на 18 серпня 2010 року. Офіційна причинасмерті - хронічна серцева недостатність. 

Джерело: http://zaxid.net

Категорія: Новини | Переглядів: 652 | Додав: admin-horol@atua | Теги: олесь ульяненко, хорол, роман | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
АФІША
реклама

Пошук
теги