Прийняття рай. бюджету - 2 Лютого 2015 - Хорольський сайт
Субота, 20.04.2024, 11:28
Вітаю Вас, Гість | RSS
ОПИТУВАННЯ
Чи підтримуєте ви перейменування зупинки «Кременчуцька», на нову назву «Ботанічний сад»?
Всего ответов: 128
допомога сайту

U176697425497
Z924060486319
Погода в хоролі
Хорол

Загружаем
онлайн радіо
link


Статистика
Яндекс.Метрика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Лютий » 2 » Прийняття рай. бюджету
14:42
Прийняття рай. бюджету

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ І РЕФОРМИ. НЕЛЕГКІ КРОКИ ДО ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ АБО ХРОНІКА ПРИЙНЯТТЯ РАЙОННОГО БЮДЖЕТУ

В кожного суб`єкта, починаючи від звичайної окремої людини, сім`ї і аж до держави, при вирішенні невідкладних питань визначальним фактором є фінансовий. Або ти маєш грошове забезпечення своїх потреб, або залазиш у борги, або від чогось відмовляєшся до кращих часів.

Початок року виявився вкрай нервовий, як для місцевої влади, так і для працівників бюджетних організацій установ. Адже він розпочався без затвердженого бюджету. А спосіб і час його прийняття Верховною Радою України, коригування і оприлюднення, разом із пакетом змін до Бюджетного, Податкового кодексів та інших законів, відсутність необхідної нормативної бази і роз`яснень створили певний хаос в усталеній процедурі розробки і прийняття місцевих бюджетів.
До честі керівництва районної ради, районної державної адміністрації, фінансового управління райдержадміністрації, вони оперативно і кваліфіковано розпочали роботу з формування районного бюджету. Вже 12 січня було проведено нараду з керівниками і бухгалтерами відповідних бюджет розпорядчих структур, міським та сільськими головами, про що наша газета інформувала читачів у №3 від 16.01.2015 р.
Йшла напружена робота і в обласних органах влади. Незважаючи на відсутність конкретних роз`яснень центральних органів виконавчої влади, постійно велися консультації районних і обласних структур, фінансового управління і органів місцевого самоврядування. У зв`язку з неординарністю ситуації щодо утримання дитячих дошкільних та позашкільних закладів, сільських бібліотек і будинків культури, з метою узгодження проблемних питань навіть було перенесено пленарне засідання Хорольської районної ради з 23 на 27 січня.
Напередодні сесії, 26 січня, було проведене розширене засідання постійної комісії районної ради з питань бюджетно-фінансової діяльності, соціально-економічного розвитку району та управління майном за участю голови районної ради Бойко Ю.В., заступника голови районної ради Качаненко Т.П., членів президії районної ради, представників Громадської ради при голові районної ради, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації, сільських голів. Звичайно, головним було прийняття проекту районного бюджету на 2015 рік, який оприлюднив начальник фінансового управління райдержадміністрації Г.Д. Носенко.
У обговоренні показників бюджету, постановці запитань і наданні конкретних відповідей взяли участь депутати районної ради Хижняков В.В., Хрипко О.М., депутат обласної ради Виноград М.В., сільські голови Решта Г.Б., Барило С.М., Новоселецький М.М., Марусенко О.Д., Бублик М.І, Самчук Д.А., Фесенко А.А., начальники відділів райдержадміністрації Потерайло І.М., Гунько І.А., секретар Громадської ради при голові районної ради Олексенко В.І., заступник голови районної ради Качаненко Т.П., голова районної ради Бойко Ю.В.
Практично з основних питань між структурними підрозділами райдержадміністрації та головами територіальних громад було досягнуто консенсусу. Проблемним залишалося лише уточнення розрахунків міжбюджетних трансфертів сільським радам на утримання дитсадків і закладів культури, якщо громади залишають їх у комунальній власності. А тут одностайності не було. Міська рада і частина сільських рад вже прийняла рішення про передачу цих об`єктів у спільну власність територіальних громад району, у деяких сільських радах пленарні засідання були перервані і рішення не прийняті, у деяких сільських радах вирішили ці заклади залишити у своїй комунальній власності. Відділу освіти, молоді і спорту райдержадміністрації було доручено підготувати розрахунки видатків на одного учня в розрізі кожного навчального закладу, фінансовому управлінню – розрахунок обсягів міжбюджетних трансфертів на дошкільну освіту та сільські будинки культури і клуби на 2015 рік та надати їх депутатам районної ради і сільським головам до початку сесії.
Пленарне засідання районної ради. День перший.
27 січня відкривалося пленарне засідання районної ради, але його початок дещо затягнувся, оскільки не набирався кворум депутатів. За пропозицією голови районної ради Бойко Ю.В. депутати і всі присутні в залі вшанували хвилиною мовчання жертв воєнних дій в зоні АТО. Депутати відносно швидко сформували порядок денний, а саме:
1. Про передачу матеріальних цінностей Хорольского районного Центру дитячої та юнацької творчості у спільну власність територіальних громад району.
2. Про районний бюджет на 2015 рік.
3. Про програму розвитку малого підприємництва і дорадництва в Хорольському районі на 2015-2017 роки.
4. Про внесення змін до районної комплексної Програми підготовки молоді до військової служби та її призову до лав Збройних Сил України на 2011-2015 роки.
5. Про звернення депутатів районної ради.
6. Різне:
1. Про проведену роботу організаційним комітетом з надання допомоги військово мобілізованим Хорольського району.
2. Про депутатський запит Шевчуги В.М.
З першого питання рішення прийняли без обговорення.
З другого питання на трибуну піднявся начальник фінансового управління райдержадміністрації Носенко Г.Д., чітко розповів про особливості його складання та назвав основні параметри дохідної і видаткової частин.
І посипалися запитання – виступи. Аби читачі знали детальну інформацію, наводимо стисло думки кожного виступаючого.
Бублик М.І., Петракіївський сільський голова: «Не влаштовує розмір фінансування бібліотек». Решта Г.Б., Мусіївський сільський голова: «Яка конкретно сума надійде за трансфертом у січні, тому що не вистачає коштів на захищені статті? Як надходитимуть трансферти – всі одноразово, чи помісячно? Було надано відповідь, що протягом тижня після затвердження бюджету будуть зроблені помісячні розписи. Лисенко М.М., Петрівський сільський голова: «Не вистачає по сільській раді 116,0 тис. грн., в тому, числі на утримання апарату – 40,0 тис. грн.. Проблем у сільській раді дуже багато, ми не знаємо, як виживати». Ємець В.А., депутат районної ради: «Чому різняться надані нам видатки на освіту? Несвоєчасно надані матеріали депутатам районної ради». Було надано відповідь, що матеріали були направлені депутатам районної ради в електронному варіанті, оскільки в районній раді відсутні кошти на папір і конверти. Депутати завжди мають змогу особисто ознайомитися з матеріалами в райраді. Не погодилася з претензіями депутата заступник голови районної ради Качаненко Т.П. Голова районної ради Бойко Ю.В. пояснила, що ситуація була дуже невизначеною і мінливою. Спочатку переважала думка взяти соціальну сферу у спільну власність територіальних громад. Потім прийшли до варіанту передання міжбюджетних трансфертів сільським радам, а об`єкти залишити на 2015 рік у сільській комунальній власності. Як завжди, ґрунтовним був виступ депутата обласної ради Стеценка М.В.: «Я на сесії обласної ради запитав, що ви робите, що забираєте сільські соціальні об`єкти у спільну власність району? Господарство наше понесло великі затрати і на відкриття, і на утримання дитячого садка. З районного бюджету таких грошей не виділять. Сьогодні багато хто далекий від реальної дійсності: господарюючі суб`єкти вже не матимуть таких результатів, як у попередні роки. В доларовому еквіваленті ціна на молоко зменшилася в 4 рази. В державі катастрофічна ситуація. Тому треба підходити виважено. Сільським радам слід виробити стратегію: який штат тримати, яку роботу робити. Економити у всьому. Необхідно їхати районному керівництву, депутатам у сільські ради на відкриті сесії за участю членів виконкомів, активу і доводити ситуацію до відома громад».
Решта Г.Б.: «У нас реально забрали можливість утримувати дитячий садок та інші заклади, але за все будемо відповідати ми». Потерайло І.М., начальник відділу освіти, молоді і спорту: «На 2015 рік сільські ради можуть реально утримувати дитячі дошкільні заклади краще, ніж при переданні їх в районне управління. Однією з головних для нас буде процедура тендерних закупівель на харчування, проблеми бухгалтерського обліку і управління. Протягом року в робочому порядку ми підготуємося до роботи в нових умовах». Хижняков В.В., депутат районної ради: «В поданих розрахунках великі розбіжності. На перевиконання сільських бюджетів сподіватися не слід, ніхто не знає можливих податкових надходжень в цих умовах». Хрипко О.М., депутат районної ради: «Сьогоднішні господарюючі суб`єкти скоротили працівників і відправили їх у центр зайнятості. Ніхто не знає, скільки їх буде прийнято на роботу. Запроектовані бюджетні призначення соціальної сфери в існуючій мережі не утримають. Нас очікує серйозна оптимізація. Про це потрібно говорити вже сьогодні, бо завтра буде пізно». Волошин С.М., депутат районної ради «В державі іде війна. Чому ми не відчуваємо відповідальності? Треба приймати бюджет, адже наші люди залишаться без зарплати. Думати, де взяти кошти». Керекилиця В.М., секретар міської ради: «Депутати міської ради проголосували за передання дитячих садочків у спільну власність територіальних громад району. Але потрібно переглянути це рішення, намагатися підтримати соціальні об’єкти». Виноград М.В., депутат обласної ради, головний лікар ЦРЛ: «Який не є, але бюджет потрібно приймати. Я вдячний всім хорольцям, і людям, і керівникам, депутатам за всіляку підтримку лікарні. Пропонований бюджет практично лише на 35 відсотків забезпечує повну потребу медичної галузі. Проблем багато, але наше завдання – їх вирішувати, і ми це робили і робимо, і будемо робити, щоб забезпечити надання медичних послуг на відповідному рівні».
Голова районної ради Ю.В. Бойко внесла на розгляд депутатів проект рішення, але він не був прийнятий навіть за основу: із 22 депутатів «за» проголосувало 20, утрималося 2. Далі проводити сесію не було ніякого сенсу і її засідання депутати перенесли на середу.
Пленарне засідання ради. День другий.
28 січня депутатів на момент реєстрації прибуло 27 осіб. Помітна була їх зосередженість і діловитість. За пропозицією голови районної ради вони відразу розпочали роботу з продовження обговорення проекту бюджету району. Очевидно, що депутати суттєво опрацювали надані їм напередодні матеріали і принципово нових запитань у них не виникло. Вишняківський сільський голова Фесенко А.А. повідомив, що сільські голови прийшли до думки про передавання сільських дошкільних закладів та закладів культури у спільну власність територіальних громад району. Але депутати вже налаштувалися на голосування і одноголосно прийняли рішення про затвердження бюджету на 2015 рік. Більшістю голосів була прийнята програма розвитку малого підприємництва. На пропозицію в. о. голови райдержадміністрації Штейнберг І.О., депутати не лише затвердили внесення змін до програми підготовки молоді до військової служби та її призову до Збройних Сил України, але і в 5 разів збільшили видатки, які передбачалися в проекті. Одноголосно було прийнято звернення районної ради до Міністерства аграрної політики України та обласної державної адміністрації щодо відновлення функціонування районної насіннєвої лабораторії. Депутати обговорили і взяли до відома запит депутат Шевчуги В.М. З інформацією про використання коштів, внесених громадянами і юридичними особами, виступив уповноважений представник районної ради, секретар організаційного комітету з надання допомоги військово мобілізованим Хорольського району Вовк В.І.
З проханням про сприяння у вирішенні окремих невідкладних питань до депутатів звернулися депутат районної ради Загрива Л.М. і начальник Хорольського районного сектору ГУ ДСНС України в Полтавській області Коркішко О.М.
Голова районної ради Бойко Ю.В. від імені депутатів, районної державної адміністрації привітала з днем народження депутата районної ради Левіну О.В. та в.о. начальника Хорольської ОДПІ Цілуйка І.А., а також подякувала депутатм за плідну участь у сесії.
Ми з вами переживаємо складні часи. Звичайно, війна є найбільш пекучим і важким фактором. Але післямайданна Україна вимушена пройти реформування всіх сфер одночасно. Цього вимагають люди. І вони вправі очікувати від обранців усіх рівнів ефективної, професійної, дружної роботи. Але, як показала сесія районної ради, не всі депутати і органи місцевого самоврядування проявляють відповідальну, принципову позицію.
Не було об`єктивних підстав у зриві голосування за бюджет. Не було негативних висновків постійної комісії районної ради та її президії. Не було навіть виступів від імені депутатських груп і фракцій. Не було озвучено обґрунтованих заперечень від територіальних громад. Невідомо навіть, чи брали участь депутати районної ради у роботі сесій сільських та міської рад при розгляді питань утримання закладів культури та дошкільної освіти.
Бюджет затверджено. Але це тільки початок складної роботи з утвердження не фіктивної, а реальної децентралізації влади.

Редактор районної газети “Вісті Хорольщини” Ю. Лисенко.

Категорія: Новини | Переглядів: 675 | Додав: $iryaK | Теги: хорол, районний бюджет, районна рада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
АФІША
реклама

Пошук
теги