День пам'яті, примирення - 11 Травня 2015 - Хорольський сайт
П`ятниця, 19.04.2024, 01:21
Вітаю Вас, Гість | RSS
ОПИТУВАННЯ
Чи підтримуєте ви перейменування зупинки «Кременчуцька», на нову назву «Ботанічний сад»?
Всего ответов: 128
допомога сайту

U176697425497
Z924060486319
Погода в хоролі
Хорол

Загружаем
онлайн радіо
link


Статистика
Яндекс.Метрика
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Травень » 11 » День пам'яті, примирення
11:35
День пам'яті, примирення

ВІДЗНАЧАЄМО ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ТА ПРИМИРЕННЯ

70 років тому, 8 травня 1945, у передмісті Берліна, зайнятому радянськими військами, був підписаний акт про беззастережну капітуляцію  армії гітлерівської Німеччини. З того часу 8 травня офіційно відзначається у багатьох країнах Європи та світу як Міжнародний день перемоги над фашизмом і День пам'яті жертв Другої світової війни.

З ініціативи  Генеральної Асамблеєї ООН встановлено Міжнародний день пам’яті і примирення. Цього року Україна долучилась до європейської традиції і   разом з народами Європи і світу в переддень Великої Перемоги вшановує пам’ять мільйонів співвітчизників, які боролися з нацизмом. Видано відповідний Указ Президента України.

Український народ зробив величезний внесок у спільну  перемогу антигітлерівської коаліції над нацизмом і водночас став одним із найбільш постраждалих народів в роки Другої світової війни, людські втрати України сягнули 8,5 млн. осіб.      1,7 млн. осіб повернулись з війни інвалідами. 2,5 млн. осіб були нагороджені орденами і медалями, 2070 осіб удостоєні вищого звання – Героя Радянського Союзу. На території України було розгромлено 61 відсоток сухопутних сил німецької армії. Населення України за роки війни скоротилось більше ніж 13 млн. осіб. Жахливим наслідком війни стало колосальне сирітство та інвалідність мільйонів людей.

Війна залишила тяжкий слід і на хорольській землі. Не повернулися з війни майже 8,5 тисяч наших земляків. Понад 8 тисяч залишилися сиротами. В таборі смерті „Хорольська яма“ загинуло 90 тисяч радянських військовополонених, прах яких нині покоїться в шести братських могилах. 

Вклонитися світлій пам’яті людей, життя яких безвинно обірвалися на полі бою та за колючим дротом фашистських катівень, прийшли хорольці в цей пам’ятний день до Меморіального комплексу „Хорольська яма“, де відбувся мітинг-реквієм та покладання квітів. Тут зібралися керівники району і міста, державні службовці, представники підприємств, установ, організацій, учнівська, студентська молодь, громадськість. Вони зустріли учасників легкоатлетичного пробігу, присвяченого ювілейній даті. Проведення пробігу ініціювала громадська організація „Молодіжний парламент Хорольщини“. Перед присутніми виступили: голова районної ради Ю.В.Бойко, керівник апарату райдержадміністрації І.О.Штейнберг.  З побажаннями миру зверталися до громади міський голова І.В.Свириденко та голова ветеранської організації Д.А.Кражан.

„Земний уклін вам, ветерани-фронтовики. Спасибі всім, хто визволив благословенну українську землю і народи Європи від нацизму. Дорогі діти! Пам’ятайте, від нас, живих нащадків, залежить, аби навічно в пам’яті нинішніх і прийдешніх поколінь збереглось шанобливе ставлення до величного подвигу. Будьмо гідні вірності обов’язку, патріотизму, непохитності духу і самовідданості наших дідів-прадідів“, - звертаючись до присутніх, говорили керівники.

Учасники заходу вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

0 23-00 год. ми всі долучилися до меморіально-мистецької акції „Перша хвилина миру“. Ця акція започаткована в пам’ять про акт беззастережної капітуляції Німеччини. Ми мріємо, що така ж перша хвилина миру настане не за горами, коли припиняться військові дії на Сході країни і в Україні запанує довгожданий мир. Хай червоні маки – символ пам’яті і примирення на наших грудях в ці дні наблизять нашу перемогу над агресором!

Найщиріші вітання з нагоди 70-річчя Великої Перемоги звучали всюди, люди зичили одне одному миру, здоров’я і процвітання українській державі і її народу.   Після мітингу-реквієму всі бажаючі відвідали Хорольський краєзнавчий музей, де відкрилася тематична експозиція, присвячена подвигу наших земляків у роки Другої світової війни.

Джерело - ХРДА

Категорія: Новини | Переглядів: 514 | Додав: misto_horol | Теги: день примирення, 8 травня, хорол, деньт пам'яті | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
АФІША
реклама

Пошук
теги